Încrederea contabililor din America de Nord ajunge la cel mai jos nivel înregistrat vreodată
Nivelul încrederii în rândul contabililor din toată lumea a scăzut din nou la începutul anului 2025, deși scăderea a fost mult mai puțin accentuată decât în T4 2024, conform Global Economic Conditions Survey (GECS) din T1 2025.
Studiul realizat de ACCA (Asociația Contabililor Autorizați) și IMA® (Institutul Contabililor de Gestiune) sugerează că încrederea rămâne la cel mai scăzut nivel înregistrat din T2 2020. Sondajul în rândul contabililor a avut loc între sfârșitul lunii februarie și mijlocul lunii martie, fiind finalizat înaintea anunțurilor majore făcut de SUA, legate de tarifele la import, care au crescut semnificativ riscurile de scădere pentru economia globală.
Încrederea s-a diminuat semnificativ pe continentul nord-american, pe fondul unei scăderi uriașe în SUA. Încrederea în rândul contabililor din SUA este la al doilea cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată, comentariile respondenților la sondaj sugerând că politicile comerciale din SUA au fost factorul-cheie care a influențat starea aceasta de spirit, alături de reducerea cheltuielilor guvernamentale. Așteptările privind orice creșteri ale acestora din urmă au scăzut brusc în ultimele trimestre. În plus, indicii de cheltuieli de capital și de ocupare a forței de muncă din SUA au scăzut și se află la niveluri foarte joase, comparativ cu alte perioade în care a fost făcut acest studiu. Un aspect mai încurajator, indicele comenzilor noi (New Orders Index) din SUA a crescut din nou și nu se află mult sub media sa istorică.
În alte zone, s-au înregistrat ușoare creșteri ale încrederii: în Asia Pacific și Europa de Vest, după scăderi abrupte în trimestrele precedente, în ciuda riscului tot mai mare generat de tarifele de import anunțate de SUA. Între timp, presiunile asupra costurilor au crescut la nivel global – sunt la un nivel ridicat în Europa de Vest și au crescut destul de mult în America de Nord.
Jonathan Ashworth, Chief Economist ACCA, a declarat: „Creșterea globală s-a dovedit, în general, destul de consecventă în ultimele trimestre. Cu toate acestea, cu cât încrederea rămâne mai scăzută, cu atât este mai mare riscul de a se dezvolta un ciclu negativ care să se auto-perpetueze, firmele reducând comenzile, cheltuielile de capital și angajările. Din păcate, odată cu intensificarea semnificativă a tensiunilor comerciale globale ulterioare finalizării sondajului, riscurile de scădere pentru economia globală au crescut semnificativ.”
„Noile politici ale SUA privind comerțul și cheltuielile guvernamentale, precum și incertitudinea din jurul acestora, par să fi avut un impact negativ accentuat asupra nivelului încrederii, scăderile pe piețele globale și semnele de încetinire a economiei americane fiind alți factori care este posibil să fi contribuit la acest lucru”, a adăugat Alain Mulder, Senior Director, Europe Operations & Global Special Projects la IMA.
„Chiar dacă, per total, nivelul de încredere a înregistrat o ușoară creștere în Europa și a contribuit la echilibrarea scăderii abrupte din America de Nord, există numeroase semne de întrebare”, spune Andreia Stanciu, Director ACCA pentru Europa de Sud. „Creșterea costurilor operaționale este unul dintre principalele motive de îngrijorare pentru respondenții europeni, iar incertitudinea politică și inflația rămân factori puternici de neliniște”.
Economia a rămas cel mai mare risc global identificat de contabili în primul trimestru, dar răspunsurile au variat în funcție de sectoare. Securitatea cibernetică a fost pe primul loc pentru serviciile financiare, alături de deficitul de personal, pentru sectorul public și cel non-profit. Sectorul corporativ a clasat problemele economice pe primul loc, iar instabilitatea geopolitică pe locul al doilea, la o mică diferență. Riscurile geopolitice s-au clasat pe locul al doilea, per ansamblu– fiind prima dată când sunt mai sus de a treia poziție – mai ales respondenții din SUA comentând cu privire la implicațiile noilor modificări de politică și tarife.
Puteți citi sondajul complet aici.
Pentru mai multe informații, vă rugăm contactați:
Premium Communication
E: lorena.dinu@premiumpr.ro
Despre ACCA
ACCA este Association of Chartered Certified Accountants (Asociația Contabililor Autorizați). Suntem o comunitate în domeniul contabilității, recunoscută la nivel global, care oferă calificare profesională membrilor și promovează standarde în domeniu.
Fondată în 1904, pentru a lărgi accesul la profesia de contabil, asociația noastră a promovat incluziunea de-a lungul timpului, iar în prezent suntem o comunitate globală formată din peste 252.500 de membri și 526.000 de profesioniști care parcurg examenele noastre pentru a deveni membri, cu sedii în 180 de țări.
Calificările de perspectivă, învățarea continuă și informațiile valoroase furnizate sunt respectate și apreciate de angajatori din fiecare sector. Toate acestea furnizează expertiză în afaceri și finanțe și perspectiva etică pentru a crea, proteja și raporta valoarea durabilă oferită de organizații și economii.
Ghidați de scopul și valorile noastre, avem ca scop să conducem profesia de contabil către viitor. În parteneriat cu factorii de decizie, organisme care stabilesc standarde, comunitatea donatorilor, profesori și alte organisme de contabilitate, consolidăm o profesie care creează un viitor durabil pentru toți.
Aflați mai multe despre noi pe accaglobal.com.
Despre IMA® (Institutul Contabililor de Gestiune)
IMA® este una dintre cele mai mari și mai respectate asociații care se concentrează exclusiv pe promovarea profesiei de contabil de gestiune. La nivel global, IMA susține profesia prin programe de cercetare, CMA® (Certified Management Accountant), CSCA® (Certified in Strategy and Competitive Analysis) și programe de certificare FMAA™ (Financial and Managerial Accounting Associate), educație continuă, creare de rețele și promovarea unor practici de afaceri etice. Denumită de două ori Corpul profesional al anului de către The Accountant/International Accounting Bulletin, IMA are o rețea globală de aproximativ 140.000 de membri în 150 de țări și peste 200 de rețele profesionale și studențești. Cu sediul central în Montvale, N.J., SUA, IMA oferă servicii localizate prin cele șase regiuni globale ale sale: America, China, Europa, Orientul Mijlociu/Africa de Nord, India și Asia Pacific. Pentru mai multe informații despre IMA, vă rugăm să vizitați www.imanet.org.
Despre GECS
Studiul Global Economic Conditions (GECS), realizat în comun de ACCA și IMA, este cel mai mare studiu economic efectuat cu regularitate, al contabililor din întreaga lume, atât în ceea ce privește numărul de respondenți, cât și gama de variabile economice pe care le monitorizează. GECS se desfășoară în fiecare trimestru, din 2011. Principalii săi indici sunt indicatorii pozitivi ai activității economice și oferă o perspectivă valoroasă asupra opiniilor profesioniștilor din domeniul financiar cu privire la variabile cheie, cum ar fi investițiile, ocuparea forței de muncă și costurile.
Munca de teren pentru sondajul T1 2025 a avut loc în perioada 25 februarie – 13 martie 2025, adunând 516 răspunsuri.