Consiliul Afaceri Generale (CAG) al Uniunii Europene (UE) se reunește la 25 februarie 2025, la Bruxelles, miniștrii afacerilor europene din Uniune luând în discuție teme precum pregătirea Consiliului European din martie, programul Comisiei Europene pentru 2025, viitorul Europei etc, notează site-ul https://www.consilium.europa.eu/.
Miniștrii de resort vor începe, în cadrul reuniunii din 25 februarie, să pregătească subiectele Consiliului European din 20-21 martie, discutând pe marginea unui draft de agendă ce include războiul din Ucraina, evoluțiile din Orientul Mijlociu, competitivitatea UE, Cadrul Financiar Multianual, migrația etc, informează https://www.consilium.europa.eu/.
De asemenea, Comisia își va prezenta programul său de lucru pentru anul 2025, iar Consiliul va organiza un schimb de opinii cu privire la acest program și, mai general, la programarea anuală și multianuală. Programul de lucru pentru 2025 al Comisiei stabilește strategiile cheie, planurile de acțiune și inițiativele legislative care vor constitui elementele de bază ale lucrărilor ulterioare din acest mandat. Programul pentru 2025 a fost comunicat de către Comisie la 11 februarie 2025 și cuprinde direcții generale precum: o Europă mai puternică și mai unită, simplificarea regulilor, un nou plan pentru prosperitate și competitivitate durabilă a Europei, o nouă eră pentru securitatea și apărarea Europei, sprijinirea oamenilor, consolidarea societăților europene și a modelului social european, protejarea valorilor europene. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, la 11 februarie, că ‘Cetățenii și întreprinderile au cerut o Uniune simplificată, care să ofere prosperitate. Acest program de lucru este răspunsul nostru. V-am auzit, simplificăm și vom duce la îndeplinire acest obiectiv. Această foaie de parcurs ne arată cursul către o Europă mai competitivă, mai rezistentă și mai orientată spre creștere.’, conform https://commission.europa.eu/.
Miniștrii afacerilor europene vor avea și un schimb de opinii cu privire la viitorul Europei, pornind de la un raport intermediar întocmit de președinția belgiană a UE (ianuarie – iunie 2024) și publicat la 10 iunie 2024. Uniunea Europeană, așa cum o știm, nu a fost concepută pentru ordinea mondială polarizată și fragmentată din prezent. În timpul președinției belgiene, punctul de convergență al discuțiilor a fost că necesitatea reformelor decurge în mod concret dintr-o triplă provocare pentru UE: de a-și menține și a-și îmbunătăți la nivel intern funcționarea și capacitatea de acțiune, de a se adapta la un nou mediu geopolitic și la o lume aflată în rapidă schimbare și de a se pregăti pentru extindere, se arată în Raportul președinției belgiene privind viitorul UE. Raportul mai arată că discuțiile pe marginea viitorului Europei au evidențiat un anumit sprijin pentru posibilitatea de a spori utilizarea votului cu majoritate calificată în unele domenii sau subdomenii de politică (cum ar fi PESC, politicile sociale, fiscalitatea și piața internă), prin utilizarea clauzelor pasarelă prevăzute în tratate, informează site-ul https://data.consilium.europa.eu/.
Nu în ultimul rând, președinția poloneză a Consiliului (ianuarie-iunie 2025) va informa Consiliul cu privire la rezultatele reuniunii informale a miniștrilor UE pentru afaceri europene care a avut loc la Varșovia, în perioada 17-18 februarie 2025. Subiectele luate în discuție la reuniunea de la Varșovia au fost, conform site-ului https://polish-presidency.consilium.europa.eu/, amenințările hibride cu care se confruntă țările membre și candidate ale UE, Cadrul financiar multianual sau consolidarea pregătirii militare și civile a Europei etc.
***
Consiliul Afaceri Generale (CAG) este una dintre cele 10 formațiuni ale Consiliului UE, care pregătește reuniunile Consiliului European și urmărește rezultatele acestora, dar, în același timp, este responsabil și de o serie de domenii de politică trans-sectorială. Politicile trans-sectoriale, de care se ocupă CAG, reprezintă extinderea UE și negocierile de aderare, adoptarea cadrului financiar multianual (planul bugetar pe șapte ani al UE), politica de coeziune, organizarea instituțională a UE. CAG se ocupă, de asemenea, de orice alt dosar pe care i-l încredințează Consiliul European.
Consiliul Afaceri Generale este alcătuit, în principal, din miniștrii afacerilor europene ai tuturor statelor membre ale UE. La reuniuni este reprezentată și CE prin comisarul care răspunde de relațiile interinstituționale, în funcție de subiectul dezbătut. Consiliul UE exercită, împreună cu PE, funcțiile legislativă și bugetară, fiind compus din câte un reprezentant la nivel ministerial al fiecărui stat membru, potrivit art. 16 din Tratatul Uniunii Europene, vizitat pe site-ul https://eur-lex.europa.eu/. AGERPRES/(Documentare – Ionela Gavril, editor: Ruxandra Bratu, editor online: Alexandru Cojocaru)
sursa https://agerpres.ro/documentare/2025/02/25/consiliul-afaceri-generale-al-ue-din-25-februarie-2025–1425367