IANUARIE
11. – Ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu a participat la reuniunea informală pe teme de securitate “Snow Meeting” din Trakai, Lituania. În marja evenimentului a avut consultări bilaterale cu omologul lituanian, Gabrielius Landsbergis, şi o întrevedere cu omologul din Regatului Suediei, Tobias Billstrom.
15. – Participarea la evenimentul de lansare a Preşedinţiei belgiene a Consiliului Uniunii Europene, la Reprezentanţa Comisiei Europene la Bucureşti.
17. – Participarea (17 şi 18 ianuarie) la Reuniunea Anuală a Forumului Economic Mondial de la Davos, în Confederaţia Elveţiană; participare la panelul cu tema “Rusia: ce urmează?” din cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos, context în care a reiterat condamnarea fermă a războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, reafirmând sprijinul “de neclintit” al României pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei.
21. – Întrevedere cu omologul vietnamez, Bui Thanh Son, în marja vizitei oficiale în România pe care acesta a efectuat-o în cadrul delegaţiei conduse de prim-ministrul vietnamez Pham Minh Chính. Cei doi interlocutori au salutat stadiul actual al relaţiilor bilaterale, stabilite în urmă cu 74 de ani, au subliniat necesitatea continuării demersurilor de consolidare a cooperării în domenii de interes reciproc, inclusiv între ministerele de externe din cele două ţări.
23. – Primirea viceprim-ministrului, ministrul afacerilor externe şi integrării europene al Republicii Moldova, Nicu Popescu, la sediul MAE.
26. – Consultări cu ministrul afacerilor externe şi europene al Republicii Slovace, Juraj Blanar, aflat în vizită în România; declaraţii comune de presă.
31. – Consultări bilaterale cu ministrul afacerilor externe al Republicii Turcia, Hakan Fidan, la sediul MAE.
FEBRUARIE
1. – Participarea (1-2 februarie) la cea de a treia ediţie a Forumului ministerial al UE privind regiunea Indo-Pacifică şi la cea de a 24-a reuniune ministerială a statelor membre ale Uniunii Europene şi a statelor membre ale Asociaţiei Naţiunilor din Sud-Estul Asiei (ASEAN), la Bruxelles, Belgia.
5. – Vizita oficială în Republica Bulgaria.
16. – Participare (16-18 februarie) la Conferinţa de Securitate de la München, în Republica Federală Germania, una dintre temele abordate fiind ameninţările din vecinătatea României.
23. – Participare (22-23 februarie) la Forumul Raisina Dialogue organizat în India, la New Delhi; întrevedere cu omologul său indian Subrahmanyam Jaishankar, cu care a adoptat Declaraţia comună aniversară la 10 de ani de Parteneriat Extins România – India, “un reper” în istoria cooperării dintre cele două ţări.
28. – Întrevedere cu viceprim-ministrul pentru reintegrare al Republicii Moldova, Oleg Serebrian, aflat în vizită la Bucureşti, context în care “a salutat eforturile autorităţilor de la Chişinău de a continua dialogul cu Tiraspolul, la nivel tehnic, cu scopul de a soluţiona problemele care afectează direct cetăţenii de pe ambele maluri ale Nistrului”.
MARTIE
2. – Participarea la Forumul Diplomatic din Antalya, Republica Turcia, cu tema “Promovarea diplomaţiei în vremuri marcate de turbulenţe”, unde a subliniat prioritatea strategică acordată de România regiunii Mării Negre, atât sub aspectul securităţii, cât şi al dezvoltării economice şi conectivităţii.
6. – Întrevedere cu Înaltul Reprezentant pentru Bosnia şi Herţegovina, Christian Schmidt, în cadrul căreia a reiterat susţinerea constantă a României pentru parcursul european şi euroatlantic al Bosniei şi Herţegovinei, precum şi disponibilitatea statului român de a furniza expertiză în domenii relevante integrării europene.
15. – Participare, la Bucureşti, la reuniunea şefilor de misiuni ale statelor membre ale Uniunii Europene, găzduită de Preşedinţia belgiană a Consiliului Uniunii Europene.
18. – Participare, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe, context în care a vorbit de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, dar şi de situaţia din Belarus. Agenda reuniunii a inclus şi situaţia din Orientul Mijlociu.
27. – Participarea, la Palatul Parlamentului, la deschiderea oficială a Forumului Economic la nivel înalt pentru Francofonie (FEF), în cadrul misiunii economice şi comerciale a Francofoniei.
APRILIE
3. – Participarea (3 şi 4 aprilie) la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre NATO şi la Ceremonia de marcare a 75 de ani de la înfiinţarea NATO, la Bruxelles, în Regatul Belgiei, context în care a făcut referire la sprijinul multidimensional şi cuprinzător al României pentru Ucraina şi la determinarea de a continua aceste eforturi, atât timp cât va fi necesar.
8. – Întrevedere cu directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, aflat în vizită în România.
10. – Participarea la lansarea evenimentului “ROMÂNIA-NATO, 20 de ani” organizat de Ministerul Apărării Naţionale cu prilejul marcării Zilei NATO, la Cercul Militar Naţional Bucureşti.
23. – Participarea în cadrul delegaţiei României condusă de preşedintele Klaus Iohannis cu prilejul vizitei oficiale în Republica Coreea, la Seul.
26. – Prezenţa la Sesiunea plenară a celei de-a treia reuniuni a Comisiei de Cooperare între Guvernul României şi Guvernul Emiratelor Arabe Unite, la Palatul Parlamentului.
MAI
2. – Participarea (2 şi 3 mai) la Reuniunea Ministerială a Consiliului Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică la Paris, în Republica Franceză; întrevedere în marja reuniunii cu ministrul Afacerilor externe şi europene al Republicii Croaţia, Gordan Grlic Radman, convenindu-se continuarea coordonării pe aspecte de interes prioritar ale agendei bilaterale, europene şi de securitate.
7. – Participarea (7-9 mai) în cadrul delegaţiei României condusă de preşedintele Klaus Iohannis cu prilejul vizitei în SUA, la Washington.
15. – Consultări bilaterale cu omologul din Regatul Ţărilor de Jos, Hanke Bruins Slot, aflat în vizită la Bucureşti, întrevederea având loc pe fondul “intensificării dialogului politic şi sectorial bilateral, precum şi a coordonării constante şi strânse la nivel european şi internaţional”.
16. – Participarea (16 şi 17 mai) la conferinţa Cyber Defence Pledge 2024 de la Haga, în Regatul Ţărilor de Jos.
21. – Participarea în cadrul delegaţiei oficiale conduse de prim-ministrul Ion-Marcel Ciolacu la prima reuniune a Consiliului de Cooperare Strategică la Nivel Înalt între România şi Republica Turcia, la Ankara.
23. – Participarea la Reuniunea informală a trimişilor speciali pentru Siria şi a şefilor de misiune din statele membre UE de la Damasc şi Beirut, desfăşurată la Hotel Marmorosch din Bucureşti.
31. – Participarea (31 mai şi 1 iunie) la reuniunea informală a şefilor diplomaţiilor din statele membre NATO, desfăşurată la Praga, în Republica Cehă.
IUNIE
3. – Consultări la sediul MAE, cu omologul din Muntenegru, Filip Ivanović; declaraţie comună cu omologul său muntenegrean, în care a afirmat că România este şi va rămâne un susţinător al aderării Muntenegrului la Uniunea Europeană.
5. – Consultări la sediul MAE cu omologul său din Republica Albania, Igli Hasani.
6. – Consultări la sediul MAE cu ministrul afacerilor externe din Bosnia şi Herţegovina, Elmedin Konaković.
20. – Vizita de lucru (20-21 iunie) în Statele Unite ale Americii, cu prilejul Dialogului Strategic România-SUA; întrevedere cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, la sediul Departamentului de Stat, marcând debutul celei de a IX-a sesiuni a Dialogului strategic România – SUA.
25. – Participarea la primele Conferinţe Interguvernamentale UE – Ucraina şi UE – Republica Moldova, la Luxemburg.
26. – Participarea, în Republica Polonă, la reuniunea formatului trilateral pe teme de securitate România – Polonia – Turcia, alături de ministrul afacerilor externe al Republicii Polone, Radosław Sikorski, şi ministrul afacerilor externe al Republicii Turcia, Hakan Fidan.
IULIE
4. – Consultările, la sediul MAE, cu ministrul afacerilor externe, europene şi comerţului din Republica Malta, Ian Borg; semnarea Protocolului de amendare a Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Maltei pentru evitarea dublei impuneri şi prevenirea evaziunii fiscale.
5. – Participarea la reuniunea Trilateralei România – Republica Moldova – Ucraina; întrevederi cu înalţi oficiali la Chişinău, în Republica Moldova.
25. – Întrevedere cu viceprim-ministrul pentru integrare europeană al Republicii Moldova, Cristina Gherasimov, context în care şefa diplomaţiei române a evocat progresele remarcabile înregistrate de Republica Moldova în ceea ce priveşte avansarea reformelor necesare integrării europene.
AUGUST
23. – Primirea ambasadorului agreat al Statului Israel în România, Lior Ben Dor, pentru prezentarea copiilor scrisorilor de acreditare.
29. – Participarea la Bruxelles, la Consiliul Afaceri Externe informal, care a reunit şefii diplomaţiilor din Uniunea Europeană în care s-a discutat despre revizuirea misiunii de asistenţă militară a Uniunii Europene pentru Ucraina.
SEPTEMBRIE
17. – Participarea la Conferinţa Ministerială Moldova Partnership Platform de la Chişinău, Republica Moldova.
19. – Participarea (19-20 septembrie) la reuniunea “Women Foreign Ministers’ Meeting”, organizată la Toronto, în Canada, de miniştrii afacerilor externe canadian, Melanie Joly, şi jamaican, Kamina Johnson Smith, unde a prezentat experienţa României în ceea ce priveşte promovarea egalităţii de şanse, combaterea discriminării şi stereotipurilor, eliminarea tuturor formelor de violenţă şi abuz.
26. – Participarea la segmentul la nivel înalt al celei de-a 79-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (22-27 septembrie), ca membru în delegaţia condusă de preşedintele Klaus Iohannis.
OCTOMBRIE
5. – Participarea la cea de a 45-a sesiune a Conferinţei Ministeriale a Francofoniei desfăşurată la Paris, în Franţa.
9. – Participarea la Summit-ul Ucraina – Europa de Sud-Est desfăşurat la Dubrovnik, în Republica Croaţia.
16. – Participarea la Bruxelles, la reuniunea ministerială UE – Consiliul de Cooperare al Golfului (CCG), ocazie cu care a salutat oportunitatea ridicării nivelului relaţiei actuale dintre cele două regiuni la cel de Parteneriat Strategic, sens în care a reiterat disponibilitatea părţii române de a continua să se implice dinamic şi constructiv în avansarea iniţiativelor comune.
17. – Vizita oficială în Regatul Haşemit al Iordaniei.
20. – Vizita oficială în Republica Arabă Egipt (20-21 octombrie).
24. – Întrevedere cu viceprim-ministrul pentru afaceri externe şi europene din Muntenegru, Filip Ivanovic, aflat în vizită la Bucureşti, context în care a subliniat că România va continua să sprijine procesul de aderare la Uniunea Europeană a Muntenegrului.
NOIEMBRIE
6. – Consultări la sediul MAE, cu omologul din Republica Serbia, Marko Đurić.
11. – Participarea la reuniunea cu ambasadorii statelor membre UE acreditaţi la Bucureşti, organizată de preşedinţia ungară a Consiliului UE.
18. – Participarea la reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe din statele membre ale UE – Consiliul Afaceri Externe (CAE), desfăşurată la Bruxelles, a cărei agenda a inclus: agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, evoluţiile din Georgia, relaţiile UE-SUA în contextul alegerilor prezidenţiale, situaţia din Orientul Mijlociu şi situaţia de securitate din Cornul Africii.
20. – Vizita la Chişinău, în Republica Moldova.
DECEMBRIE
3. – Participare în zilele de 3 şi 4 decembrie la reuniunea şefilor diplomaţiilor din statele membre NATO, de la Bruxelles, unde a subliniat că apartenenţa la NATO “ne oferă cele mai puternice garanţii de securitate pe care ţara noastră le-a avut vreodată şi sunt înscrise în articolul 5 al Tratatului Nord-Atlantic” şi a menţionat că apartenenţa la NATO întăreşte credibilitatea României în plan internaţional, inclusiv pe pieţele financiare. AGERPRES/(Documentare – Cerasela Bădiţă, editor: Roxana Losneanu, editor online: Anda Badea)
