Indicele PMI scade la cel mai jos nivel din ultimele șapte luni, condițiile pentru producătorii români deteriorându-se în septembrie
- Producția și comenzile noi au scăzut cu cel mai rapid ritm din februarie.
- Scădere record a componentei care măsoară forța de muncă.
- Atât prețurile factorilor de producție, cât și prețurile de producție au continuat să crească în septembrie. Acest lucru se va vedea în timp și în prețurile de consum.
Indicele PMI pentru România a înregistrat, în septembrie, a treia lună consecutivă de scădere în industria prelucrătoare, ajungând la 47,3 de la 48,4 puncte în august.
- Atât comenzile noi, cât și producția au scăzut în ritm accelerat, iar ocuparea forței de muncă a înregistrat o scădere record, deși scăderile au fost legate mai mult de cererea slabă și plecări voluntare, decât de reduceri de personal.
- Comenzile noi de export au rămas în zona de contracție, fapt ce semnalează condițiile nefavorabile pe plan extern care au o influență mare asupra producției din sectorul prelucrător autohton.
- Presiunile asupra costurilor au fost cele mai scăzute din decembrie anul trecut, iar inflația costurilor a fost doar marginală, în mare parte din cauza cererii scăzute pentru factori de producție.
- Așteptările pentru producția viitoare sunt optimiste, deși la un nivel mai scăzut față de standardele istorice, fiind susținute de planuri de extindere, marketing și investiții în utilaje.